Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Samir Abu Eid svarar på tre frågor om den palestinska regeringens avgång. Foto: Pablo Torres/Reuters

Palestinska regeringen avgår

Publicerad

Den palestinska premiärministern Mohammad Shtayyeh och den palestinska regeringen med säte på Västbanken avgår.

– Det beror framför allt på kriget i Gaza och situationen på den ockuperade Västbanken, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

Premiärminister Mohammad Shtayyeh meddelade under en presskonferens att han överlämnat sin avskedsansökan till presidenten för det palestinska självstyret, Mahmoud Abbas.

Shtayyehs avgångsansökan gäller hela hans regering, skriver den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Krig mellan Israel och Hamas

– Nästa steg och dess utmaningar kräver nya parlamentariska och politiska metoder som tar hänsyn till den nya verkligheten i Gaza, säger han på en pressträff.

Reformerad palestinsk myndighet

Avgången kan leda till att en ny palestinsk myndighet bildas, som kan genomföra reformer backade av USA, skriver nyhetsbyrån AP.

USA vill nämligen att en reformerad palestinsk myndighet ska styra Gaza när kriget är över. Men flera hinder kvarstår för att den visionen ska bli verklighet.

– Förhoppningen är en bredare regering och myndighet som ska kunna styra i Gaza efter kriget, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Shtayyeh tillhör liksom Abbas partiet Fatah, den största gruppen i den palestinska befrielseorganisationen PLO.

Mohammad Shtayyeh har varit premiärminister sedan 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet