Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför lade USA in sitt veto – hör Said Mahmoudi om omröstningen i FN:s säkerhetsråd. Foto: ANGELA WEISS

USA blockerar FN-resolution om eldupphör i Gaza – vill satsa på förhandlingarna

Publicerad

För tredje gången har USA lagt in sitt veto mot en FN-resolution för ett omedelbart eldupphör i Gaza.

– Man kräver ett eldupphör utan att begära att Hamas släpper den israeliska gisslan. Det är det som USA är emot, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt.

Förslaget om en resolution för ett eldupphör i Gaza lades fram av Algeriet och avhandlades i FN:s säkerhetsråd på onsdagen. Där fick det stöd hos 13 av rådets 15 medlemmar. Storbritannien avstod från att rösta medan USA lade in sitt veto och därmed stoppade det helt.

En FN-resolution om ett eldupphör hade formellt varit bindande, även om beslut av detta slag i praktiken ofta ignoreras, skriver TT.

Krig mellan Israel och Hamas

Vill fokusera på förhandlingarna

Att USA skulle blockera förslaget signalerades redan i lördags, när den amerikanska FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield meddelade USA:s hållning i frågan. Ett omedelbart eldupphör skulle kunna få negativa konsekvenser för de pågående förhandlingarna mellan Israel, USA, Egypten och Qatar, var budskapet.

Enligt Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet, har USA stora förhoppningar om att förhandlingarna ska leda till genombrott när det gäller frigivningen av de israeler som hålls gisslan i Gaza. I Algeriets förslag till resolution fanns inga krav på att gisslan ska släppas, vilket gör att USA istället väljer att satsa på förhandlingarna, förklarar han.

Uppgifter: Förbereder egen version

Samtidigt uppges USA har tagit steg för att lägga fram en egen resolution inför säkerhetsrådet. Enligt dokument som Reuters tagit del av ställer sig USA i sitt förslag bakom ett ”temporärt” eldupphör i Gaza, samtidigt som man också uttalar sitt motstånd mot Israels planer på en offensiv mot den sydliga gränsstaden Rafah.

Om och i så fall när förslaget kan tas upp för omröstning är dock oklart. Said Mahmoudi är också tveksam till om det kan röstas igenom.

– Jag är inte alls säker på att USA:s egna förslag skulle få gehör och accepteras av parterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet