Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett tal jämför Brasiliens president Lula da Silva situationen i Gaza med förintelsen. Foto: Reuters

Lula da Silva jämförde Israel med Nazityskland – blir bannlyst från landet

Publicerad

Brasiliens president Lula da Silva har blivit bannlyst från Israel. Detta efter sitt uttalande om att IDF:s krigföring i Gaza är ett folkmord som liknar Förintelsen.

Det var som gäst vid Afrikanska unionens toppmöte i Etiopien i helgen som Lula da Silva beskrev Israels krigföring i Gaza som ett ”pågående folkmord”.

I sitt tal gick Brasiliens socialistiske president så långt att han likställde attackerna som Israels försvarsmakt genomför i dag med nazisternas utrotning av Europas judar under andra världskriget.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det som händer i Gazaremsan med det palestinska folket har aldrig skett förut. Eller jo, det har hänt: när Hitler bestämde sig för att döda judarna, sade Lula.

”Skamlig liknelse”

Ett sådant uttalande väckte omedelbart starka reaktioner i Israel. Premiärminister Netanyahu beskrev presidentens liknelse som ”skamlig” och att den ”förringar Förintelsen”.

På måndagen gick Israels regering ett steg till. Utrikesminister Israel Katz kallade upp den brasilianske ambassadören till Förintelsemuséet i Jerusalem, där han personligen läste upp en kommuniké inför pressen.

– Det (uttalandet) är ett allvarligt antisemitiskt angrepp. Hälsa president Lula att han är persona non grata i Israel.

Stark kritiker

Därmed är Lula da Silva, en de tyngsta världsledarna, bannlyst från Israel. Direkt efter Hamas blodiga terrorattack mot Israel den 7 oktober fördömde den 78-årige Lula händelsen. Men sedan dess har han varit en av de starkaste kritikerna av Israels militära svar.

Enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet har mer än 29 000 palestinier hittills dödats under kriget i Gaza, det absoluta flertalet civila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet