Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA:s president Joe Biden om Israels militära agerande i Gaza: ”Har varit överdrivet”. Foto: AP

Trycket mot Israel ökar inför planerad attack: ”Måste få ett stopp”

Uppdaterad
Publicerad

Israel planerar en attack mot överfulla Rafah – och nu ökar trycket mot Benjamin Netanyahu. Biden skärpte sin kritik avsevärt när han under natten kallade Israels agerande i Gaza för ”överdrivet”.

– Det är många oskyldiga utsatta människor som svälter och dör. Det måste få ett stopp, sa han.

Biden har ihållande betonat Israels rätt att försvara sig mot Hamas. Nu har presidenten skärpt sin ton. Under natten mot fredagen levererade presidenten sin skarpaste kritik mot Israel sedan den 7 oktober.

– Jag är av den uppfattningen att det Israel gör i Gaza är överdrivet, sa han i ett möte med journalister.

”Kan inte motiveras”

Omvärldens tryck på Israel har ökat något de senaste veckorna och den stundande attacken mot Rafah har ytterligare ökat pressen. Flera aktörer som EU, FN och WHO har uttryckt oro över Israels planer.

– Det här kan inte hända, Rafah får inte attackeras, sa chefen för Världshälsoorganisationen (WHO) i de palestinska områdena, Rik Peeperkorn, i fredags.

Även Tyskland varnar:

– Att vidta åtgärder nu i Rafah – den sista och mest överfulla platsen – som Israels försvarsminister meddelade, kan helt enkelt inte motiveras, sa Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock den 3 februari.

Norge varnar för blodbad

Norge varnar för ett ”blodbad” i staden, och enligt generalsekreteraren för norska flyktinghjälpen Jan Egeland, är det nu dags för Joe Biden att agera.

– Rafah är fylld till bredden av barn, kvinnor och oskyldiga. USA måste och kan sätta stopp för denna attack i första hand, sa generalsekreteraren till NRK i söndags.

Billström: Reser frågor

Sveriges regering har i ett uttalande betonat Israels ”självklara rätt att försvara sig mot terrorism”. Samtidigt skriver man att ”civila måste skyddas”.

SVT har sökt utrikesministern Tobias Billström som hänvisar till tidigare svar, bland annat i Ekots lördagsintervju den 19 januari då han gav uttryck för en växande oro för konsekvenserna i kriget.

– Det reser frågor som både vi och andra stater har börjat ställa om den humanitära rätten har efterlevts, sa Billström då.

Israel har vid upprepade tillfällen förnekat anklagelser om att man använder civila som måltavlor. Istället anklagar man Hamas för att gömma sig bland civila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.