Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters.

Netanyahu: ”Ingen annan lösning än total seger”

Publicerad

Benjamin Netanyahu nobbar Hamas förslag om vapenvila. Det meddelade den israeliska premiärministern på en presskonferens under onsdagen.

– Ingen annan lösning än total seger, sa han.

Det blir ingen vapenvila just nu, meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på onsdagskvällen.

Det efter tidigare uppgifter om att Hamas ska ha varit redo att föreslå ett slut på kriget med Israel, rapporterade Reuters på tisdagen.

Där föreslår Hamas en väg till fred via ett 135 dagars vapenvila. De föreslår ett slutligt utbyte av gisslan mot palestinska fångar, ett påbörjande av återuppbyggnad av Gaza, ett fullständigt tillbakadragande av israelisk trupp samt ett utbyte av kvarlevor mellan parterna.

Under onsdagen träffades även USA:s utrikesminister Antony Blinken och Netanyahu i Jerusalem för att diskutera situationen i Gaza och förslaget om vapenvila.

Avvisar förslaget: ”Seger inom räckhåll”

Men nu har Netanyahu varit tydlig med att så inte blir fallet.

– Den totala segern i Gaza är vårt mål, sa han under en pressträff.

Premiärministern sa också att en ”seger är inom räckhåll” och att det bara handlar om månader dit. Även att alla avtal som skulle innebära att Hamas får någon som helst kontroll över Gaza är helt uteslutna.

Han berättade också att han har beordrat den israeliska armén IDF att gå in i gränsstaden Rafah på södra Gazaremsan, rapporterar Jerusalem post.

Nya förhandlingar inleds

Hamas utspel är ett svar på ett fredsförslag från qatariska och egyptiska medlare förra veckan, som stöds av USA och Israel. På torsdagen inleds en ny förhandlingsrunda i Kairo under ledning av Egypten och Qatar, enligt källor till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.