Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skulle kunna bli en vändpunkt” se SVT:s Mellanösternkorrespondent om händelserna i Gaza som skakar omvärlden. Foto: IDF/Reuters Karin Fallenius/SVT

Samir Abu Eid: ”Frågan är om det blir en vändpunkt”

Publicerad

Många världsledare har uttryckt sin bestörtning efter att hundratals personer uppges ha dödats eller skadats i samband med att nödhjälp skulle levereras till Gaza stad under torsdagen.

– Det skulle kunna bli en vändpunkt i kriget, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Flera världsledare, däribland EU:s utrikeschef Josep Borrell och Frankrikes president Emmanuel Macron, fördömer Israels militär för att ha skjutit mot civila i samband med att en hjälpsändning nått Gaza stad.

Men när FN:s säkerhetsråd röstade om ett gemensamt uttalande under natten, som skulle ha gett Israel skulden för händelserna, så blockerade USA omröstningen.

Krig mellan Israel och Hamas

– Israel blir allt mer isolerade och ensamma, men än så länge står USA helhjärtat på Israels sida, säger Samir Abu Eid.

Kan påverka fredsförhandlingar

Under tisdagen kom vissa signaler om att en vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas kunde vara nära. Och torsdagens blodiga händelser kan ge effekt på förhandlingarna – men frågan är åt vilket håll.

– Det skulle kunna eskalera, men det skulle också kunna bli en vapenvila, säger Samir Abu Eid.

Se Samir Abu Eid berätta om händelserna – och vad konsekvensen skulle kunna bli – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet