Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittnen berättar hur israelisk militär öppnade eld mot folkmassorna. Den israeliska armén har släppt filmer som uppges visa palestinier som rusar mot hjälpsändningarna. Foto: EBU

Uppgifter: Över 100 dödade – köade till matleveranser

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer uppges ha dödats och skadats i samband med att nödhjälp skulle levereras till Gaza stad under torsdagen. Uppgifter om detaljerna går isär, men händelsen riskerar att omkullkasta pågående förhandlingar om vapenvila.

Tidigt på torsdagen bröt tumult ut när en stor grupp människor samlats för att vänta in en nödleverans av mat i Gaza stad.

Enligt hälsodepartementet i det Hamaskontrollerade Gaza dog över 100 människor och ytterligare flera hundra skadades i samband med händelsen.

Krig mellan Israel och Hamas

SVT har inte kunnat bekräfta antalet döda och skadade och siffrorna har inte verifierats av oberoende aktörer.

Israeliska soldater öppnade eld

Myndigheter i Gaza och Israel ger olika versioner av händelseförloppet, men båda sidor gör gällande att israeliska styrkor öppnat eld mot människor vid hjälpleveransen.

Representanter för sjukhuset Al-Awda i Gaza sade under torsdagen att de tagit emot 161 patienter, varav de flesta tycks ha blivit skjutna. En talesperson för Hamas uppger att hundratals dödats och skadats av ”kulor från ockupationsstyrkorna”.

Israels militär (IDF) bekräftar att man skjutit mot folkmassan och dödat ”färre än tio”, men säger att gruppen först uppträtt hotfullt mot soldaterna och att de flesta dödsfallen orsakades av det tumult som uppstod runt nödleveranserna, rapporterar CNN.

Drönarbilder visar tumult

IDF har publicerat ett videoklipp, som geolokaliserats av New York Times till Gaza stad och som visar hur folkmassor som trängs kring lastbilarna med nödleverans.

Drönarvideon, delar av vilken syns i videon ovan, har redigerats av IDF och består av flera klipp som fogats samman. Materialet saknar ljud och stunden innan människor börjar springa från lastbilarna finns inte med.

I andra videoklipp, som publicerats av Al Jazeera, kan flera skottsalvor höras i närheten av hjälpsändningarna.

Platserna för videoklippen, geolokaliserade av New York Times. Foto: SVT Nyheter

FN:s säkerhetsråd kallas till möte

I samband med händelsen har representanter från Hamas varnat för att förhandlingar om en vapenvila kan komma att avbrytas och FN:s säkerhetsråd har kallats till ett extrainsatt möte.

Hjälporganisationer varnar för en hotande svältkatastrof i de norra delarna av Gaza, där barn uppges ha dött på grund av undernäring och vätskebrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet