”Vi har sett en rad olika typer av människorättskränkningar” – hör Oxfams policychef Hanna Nelson berätta i klippet. Vinerna på bilden har inget med rapporten att göra. Foto: Rocco Rorandelli/Oxfam och Hasse Holmberg/TT

Larmet: Tvångsarbete, minimala löner och könsdiskriminering

Publicerad

Människorna som odlar vinet vi konsumerar i Sverige sätter sin hälsa och sina liv på spel. Det menar hjälporganisationen Oxfam som i en ny rapport har undersökt arbetsförhållanden på italienska vingårdar.

Löner som inte går att leva på, tvångsarbete där kriminella nätverk tar betalt i utbyte mot jobb och brist på skyddsutrustning. Det är några av bristerna som förekommer på italienska vingårdar, enligt hjälporganisationen Oxfams nya rapport som är framtagen på uppdrag av Systembolaget.

– Jag tror att vi länge levt i en syn att det här händer inte i Europa, det där händer i andra länder där fattigdomen är mer utbredd. Och inte i vinindustrin, för det är ju en fin industri. Men det kanske inte finns några fina industrier i dag, utan det ser ut så här så nära som i Italien, säger Hanna Nelson, policychef på Oxfam till SVT Morgonstudion.

Både kvinnor och papperslösa migranter är särskilt utsatta, enligt rapporten.

”Ett branschproblem”

En av vinproducenterna som förekommer i rapporten har en direkt koppling till Systembolagets leverantörkedja, men just där har inte den här typen av kränkningar synts till säger Hanna Helgesdotter, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

– Det viktiga är att det här är ett branschproblem. Vi vet att det förekommer och har sett det tidigare vid revisioner, kontroller och fältbesök, säger hon.

Ingen utrensning på hyllorna

Som konsument är det svårt att avgöra om ett vin har producerats under schyssta arbetsförhållanden. Därför har Systembolaget påbörjat ett arbete med en särskild märkning på hyllkanten som ska ha koppling till de här frågorna, enligt Hanna Helgesdotter. Lanseringen ska ske i början av 2022.

Någon utrensning på hyllorna kommer däremot inte att bli aktuellt.

– Första känslan när man hör sådana här saker är att det här vill jag inte köpa. Men faktum är att genom att vara kvar och arbeta systematiskt med de här frågorna har vi också en väldigt stor möjlighet att påverka eftersom att vi är en så stor inköpare, säger Hanna Helgesdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.