Flygbilder från Storbritannien visar hur tusentals lastbilar är strandade efter gränsstängningen mot landet på grund av den nya virusvarianten. Foto: Reuters

Flygbilderna visar: Tusentals lastbilar fast i England

Uppdaterad
Publicerad

Motorvägar, hamnar och rastplatser svämmar över av strandade lastbilar som fram till tisdagskvällen inte har fått korsa den engelska kanalen till Frankrike. Oron har brett ut sig i Storbritannien för matbrist och tomma butikshyllor.

Sent på tisdagskvällen meddelade Frankrike att gränsen åter kan öppnas för inresande – men bara om man kan visa ett negativt test.

Efter att uppgifter kommit om en ny variant av coronaviruset som kan vara 70 procent mer smittsam så var många länder snabba med att stänga sina gränser mot Storbritannien. Ett av dem var Frankrike, något som har lett till att tusentals lastbilar är fast i England i väntan på att kunna korsa den engelska kanalen.

Flygbilder visar rastplatser, motorvägar och hamnar överfulla med väntande lastbilar som inte får fortsätta sin färd mot den europeiska kontinenten.

Coronapandemin

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson pratade med Frankrikes president Emmanuel Macron i telefon på måndagen för att nå en lösning på problemet. Sent på tisdagskvällen meddelade Frankrike att gränsen för inresande från Storbritannien skulle öppnas från midnatt svensk tid – så länge man kan visa upp ett negativt covid-test som inte är äldre än tre dagar.

Masstestning av chaufförerna

Flera av chaufförerna nära Dover har varit tvungna att sova kvar i sina lastbilar.

Samtidigt växer oron i Storbritannien för matbrist och tomma hyllor i affärerna.

Se flygfilmerna över de strandade lastbilarna i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet