71 personer hittades döda i en lastbil på en motorvägen i Österrike. Fyra av de döda ska vara barn. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

71 döda i övergivna lastbilen i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsoffer i den lastbil som hittades på en österrikisk motorväg har stigit till 71, säger polisen och det österrikiska inrikesministeriet. Fyra av de döda ska vara barn.

Polis kallades till motorvägen A4 i Österrike i går för att undersöka en lastbil som stått bredvid vägen minst ett dygn. När de öppnade lastbilen möttes de av en mardrömssyn – en kraftig stank av förruttnelse från vad som nu visat sig vara 71 döda flyktingar.

De döda ska vara 4 barn, 8 kvinnor och 59 män, säger polisen vid en presskonferens. Flera av flyktingarna kommer från Syrien. Bland liken ska de ha hittat ett ”syriskt resedokument”.

När lastbilen hittades på torsdagen uppgav polisen att det var mellan 20 och 50 döda, men att liken var i så dåligt skick att de behövde ta hjälp av rättsmedicinsk personal för att undersöka dem närmare.

Tre personer gripna

Med all sannolikhet har människorna som smugglats i lastutrymmet dött av syrebrist under färden, varpå chauffören lämnat fordonet och flytt. Polisen uppskattar att flyktingarna varit döda ett eller två dygn, och att lastbilen stått på platsen i 24 timmar.

Tre personer har nu gripits i Ungern, misstänkta för att ligga bakom tragedin. En av de gripna ska vara föraren till lastbilen. Två av de gripna är från Bulgarien, och den österrikiska polisen säger att en ungersk/bulgarisk smugglarliga ligger bakom tragedin.

”Förutsägbar katastrof”

Landets inrikesminister Johanna Mikl-Leitner är sedan tidigare pressad i flyktingfrågan. Hon avvisar anklagelser om att myndigheter hade kunnat förebygga dylika tragedier, och sade i går kväll att hon inte tänker avgå.

Men Amnesty International menar att tragedin gick att förutse.

– Det pratas alltid om ’tragedier’, men det är hyckleri. Det här är en händelse som gick att förutse, med tanke på alla länder som desperat håller fast vid Dublinförordningen som uppenbarligen inte fungerar. Det här kommer inte vara den enda katastrofen i sitt slag, säger Heinz Patzelt, ordförande för Amnesty Österrike.

Enligt flera medier väntar österrikisk polis att flyktingströmmen till landet kommer att öka ytterligare redan nu till helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet