Lastfartyget var lastat med timmer, en del av det har hamnat i vattnet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/TT

Lastfartyg i sjönöd utanför norska kusten – besättningen evakuerad

Uppdaterad
Publicerad

Ett lastfartyg med nio personer ombord larmade om sjönöd vid Hustadvika utanför den norska kusten på lördagskvällen. Flera i besättningen fick hoppa i det iskalla vattnet för att kunna räddas av helikoptrar. Natten mot söndag kunde de föras i säkerhet och ingen ska vara skadad.

Fartyget Hagland captain, som bistår med räddningsinsatsen vid kryssningsfartyget Viking sky, fick under lördagskvällen motorstopp och passagerarna evakuerades med hjälp av helikoptrar.

Några i besättningen hoppade i det iskalla vattnet med höga vågor för att kunna räddas. Det bedömdes som säkrare att rädda dem ur vattnet, än från däck.

– Det är det bästa sättet med tanke på väderförhållandet, säger Per Fjeld vid räddningscentralen, till NRK.

De nio personerna kunde räddas med hjälp av helikoptrar natten mot söndag. Ingen ska vara skadad, även om personerna var frusna när de plockades upp ur vattnet.

Larmet kom strax före klockan 19 på lördagen och polisen uppgav då att fartyget ligger för ankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.