Stödet för president Trump har minskat stadigt sedan januari. Den andra veckan i mars blev Trump mer impopulär än populär. Det var samma vecka som han införde stål- och aluminiumtullar mot alla handelspartners. Idag är han den efter 100 dagar minst populära presidenten sedan andra världskriget – med undantag för Trump själv för åtta år sedan.
Beroende på vem man frågar kan man få olika svar på varför. Den dramatiska omläggningen av migrationspolitiken har glatt många – men skrämt fler. En taxichaufför sa häromdagen att hans Trumpröst för minskad invandring blivit en röst för att deportera hans vänner.
Tålamodet inför ”guldåldern” prövas hårt
Men som alltid i USA så är det the economy, stupid, som är det viktigaste skälet till Trumps minskade popularitet. ”Guldåldern startar nu” sa Trump i sitt installationstal. Hade han sagt ”Guldåldern startar snart”, så hade kanske tålamodet med den vilda berg- och dalbanan kring handelspolitiken varit större bland fler väljare.
Trump visste naturligtvis att tullarna skulle komma att kunna skada amerikaner, amerikanska företag och förtroendet för honom. Smärtan var värd det, var kalkylen. För efter smärta kommer skattesänkningar.
Avgörande veckor för Ukraina
Sänkt skatt är den enskilt viktigaste frågan för Trump att baxa igenom kongressen framöver. Blir det ”bara” en förlängning av de nuvarande temporära skattesänkningarna så tror Trumplägret att det hjälper marginellt på popularitetsfrågan.
Därför har Trump de senaste dagarna upprepat idén om att helt eliminera inkomstskatten för amerikaner. Det kommer inte hända innan han krånglat sig ur alla utrikespolitiska frågor.
Räkna därför med några avgörande veckor för Ukraina, nyheter om USA:s kärnenergisamtal med Iran och fortsatta överenskommelser om handelsavtal med några väl utvalda länder.
”Flera konstitutionella konflikter”
Trumps första 100 dagar handlade också om att utmana gränserna för presidentens makt. En rad olika Trumpdekret ligger i domstol, och administrationens retorik har stundtals varit hårdare mot domare och domstolar än mot journalister.
Det är inte osannolikt att USA kommer att stå inför en eller flera konstitutionella konflikter mellan Vita huset och landets högsta domstol. För Donald Trump 2.0 är mer bestämd, mer förberedd, med fler ja-sägare omkring sig. Och han har bara börjat.