Latinamerika går emot Storbritannien om Falklandsöarna

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på olja riskerar att åter igen göra Falklandsöarna till en brännhet fråga på internationell nivå. Argentina får nu stöd av hela Latinamerika och Karibien i sin protest mot att britterna väljer att exploatera det omstridda området utanför Sydamerikas sydöstra kust, uppger lokala medier.

Malvinerna, som de kallas av framför allt de som ställer sig på Argentinas sida, har beskrivits som ett torftigt landområde med enbart symbolisk betydelse. Den berömde argentinske författaren Jorge Luis Borges kallade konflikten för två flintskalligas kamp om en kam. Skulle man nu finna olja förvandlas den ständigt bubblande osämjan mellan Argentina och Storbritannien till något mycket svartare och mer illasmakande än på länge.

Kriget skymmer sikten

Ända sedan Falklandskriget 1982 har den argentinska militärjuntans invasion av ögruppen gett britterna fördel i alla diskussioner om vem som egentligen har rätten till territoriet. FN har dock rekommenderat bägge parter att inte göra något som förvärrar konflikten.

Argentinas president Cristina Kirchner menar att det är just vad britterna gjort i veckan när man åter igen börjat borra efter olja. Det handlar om relativt små företag med hög riskvilja som står för det drygt sex månader långa projektet, 10-15 mil norr om Falklandsöarna.

Ett liknande försök gjordes i slutet på 90-talet, men då låg oljepriset på en bråkdel av dagens höga nivå – mer pengar och bättre teknik ligger i insatsen den här gången.

FN nästa

I måndags befann sig Kirchner i Mexiko för toppmöte med statschefer från övriga länder i Latinamerika och Karibien. Samtliga ska ha stöttat Argentinas rätt till öarna och fördömt britternas jakt på olja i området, uppger argentinska tidningen Clarin. Dokumenten väntades bli offentliggjorda senare under toppmötet.

Bland de 32 stöttande nationerna finns även gamla brittiska kolonier som exempelvis Jamaica. Nästa anhalt för Argentina blir nu FN. På onsdagen är ett möte mellan argentinske utrikesministern Jorge Taiana och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon inplanerat.

Pressad president

Konflikten kommer lägligt för den hårt pressade Kirchnerregeringen som numera massakreras i tidningarna. Efter två osannolikt komplicerade regeringsår har Kirchner förvandlats från en populär president till Latinamerikas minst omtyckta statschef.

När kongressen öppnas i mars väntas hon få ytterligare stryk för att ha sparkat centralbankschefen under den lagstiftande församlingens sommarledighet. I konflikten om Malvinerna däremot, ställer sig alla bakom regeringen. Frågan är oerhört viktig för större delen av den argentinska befolkningen och stjäl därför mycket utrymme i medierna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.