Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finska ledarna är besvikna över att Turkiet inte också sagt ja till Sverige, säger SVT:s Finlandskorrespondent. Foto: SVT/Ole Berg-Rusten/TT

Lättnad i Finland efter Natobeskedet: ”Ett viktigt steg”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan. Ett viktigt steg, säger statsministern Sanna Marin. Samtidigt riktas blickarna mot hur Finland kan hjälpa Sverige att bli fullgod medlem i militärsalliansen.

På fredagen meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, på en gemensam presskonferens med Finlands president Sauli Niinistö, att han ger grönt ljus för finskt Natomedlemskap.

Elina Kervinen, Natokorrespondent för finska tidningen Helsingin Sanomat, beskriver det som ett ”lättande besked för Finland i en tid när det är krig i Europa” och skriver vidare att det inte vore fördelaktigt om processen hade dragit ut på tiden.

”Beskrivits som en historisk dag”

Samtidigt slår tidningen Ilta-Sanomat fast att ”Finlands Natomedlemskap i princip är klart”. 

”Medlemskapet är Finlands mest betydande utrikes- och säkerhetspolitiska lösning sedan andra världskriget. I det avseendet kommer Niinistö bli historisk som president”, skriver tidningen.

I Aktuellt rapporterade SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström från Helsingfors.

– Det är självklart en stor lättnad och det har beskrivits som en historisk dag. Men det är också många som har lite dåligt samvete mot Sverige, säger hon.

– De hårda ord som Erdogan riktade mot Sverige har självklart lagt sordin på stämningen. 

Statsministern Sanna Marin kallar Turkiets beslut för ”ett viktigt steg” i Finlands Natoprocess. Men hon lyfter också fram vikten av att även Sverige blir medlem i Nato.

”Finland kommer att göra allt i sin makt för att Sverige också ska bli medlem i Nato så fort som möjligt. Vi är starkare tillsammans”, skriver hon på Twitter.

”Kommer gå efter varandra”

Försvarsministern Antti Kaikkonen är inne på samma spår.

– Om vi inte går med i Nato sida vid sida, så kommer vi gå efter varandra. Och ju tidigare desto bättre, säger han enligt Ilta-Sanomat.

Journalisten Elina Kervinen instämmer.

”Nästa uppgift för de finska politikerna är att göra allt de kan för att Sverige ska följa efter”, skriver hon.

Utöver Turkiet måste även Ungern ratificera Sveriges och Finlands Natoansökningar innan länderna kan bli fullgoda medlemmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.