Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, till höger, och EU:s utrikeschef Josep Borrell vid deras gemensamma presskonferens vid mötet i Moskva den 5 februari. Foto: Rysslands utrikesdepartement/AP/TT

Lavrov: Bryter med EU vid nya sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Moskva är redo att bryta banden med EU om unionen inför nya, tuffa ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Det säger utrikesminister Sergej Lavrov i förpublicerade utdrag av en tv-intervju.

– Om vi återigen får se, som så många gånger förr, att sanktioner införs mot särskilda sektorer och skapar risker i vår ekonomi, och särskilt i de mest sårbara områdena, så ja, svarar Lavrov, enligt Interfax, på frågan om Ryssland är på väg att bryta med EU.

Relationerna mellan Moskva och Bryssel har varit ansträngda sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 och har den senaste tiden nått nya bottennivåer.

Diplomatbråket med Ryssland

Flera EU-länder har efter förgiftningen och fängslandet av Kremlkritikern Aleksej Navalnyj krävt ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland. Det väntas bli diskuterat när utrikesministrarna håller sitt nästa möte i Bryssel den 22 februari.

Tonen har hårdnat ytterligare sedan Ryssland beslutade att utvisa tre diplomater från Sverige, Tyskland och Polen samtidigt som EU:s utrikeschef Josep Borrell var på besök i Moskva i förra veckan.

Det här är inte första gången som diplomatiska band mellan länder prövas. I spelaren nedan har vi sammanställt andra diplomatiska bråk genom åren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de diplomatiska bråken. Foto: AP/Matt Dunham Sören Andersson/Tomas Oneborg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatbråket med Ryssland

Mer i ämnet