Ryska utrikesministeriet i Moskva. Foto: TT

Ryssland utvisar svensk diplomat

Uppdaterad
Publicerad

En svensk diplomat ska utvisas från Ryssland för att ha deltagit i en demonstration för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, rapporterar flera nyhetsbyråer. UD bekräftar utvisningsbeslutet men tillbakavisar att diplomaten ska ha deltagit i någon demonstration.

– UD betraktar detta som fullständigt ogrundat vilket vi också har framfört till den ryska sidan, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst.

Ryssland meddelade på fredagen att en svensk diplomat ska utvisas ur landet. UD bekräftar uppgifterna för SVT.

– UD kan bekräfta att Ryssland har beslutat att utvisa en svensk diplomat, säger Linn Duvhammar, presskommunikatör vid UD.

Diplomatbråket med Ryssland

Beslutet har fattats efter att diplomaten, enligt Ryssland, ska ha deltagit i en demonstration för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Sankt Petersburg den 23 januari i år. Enligt ryska utrikesministeriet är sådana handlingar att betrakta som ”oacceptabla”.

”Fullständigt ogrundat”

UD tillbakavisar anklagelserna och förnekar att diplomaten har deltagit i någon demonstration.

– UD betraktar detta som fullständigt ogrundat vilket vi också har framfört till den ryska sidan. Vi tillbakavisar starkt påståendena om att diplomaten ska ha deltagit i en demonstration i Ryssland, säger Linn Duvhammar.

Enligt UD ska diplomaten ha observerat en demonstration inom ramen för sin tjänsteutövning.

– Diplomaten har observerat demonstrationen, det är en del av diplomaters kärnuppgift att vara närvarande och följa den politiska utvecklingen i värdlandet, säger Mats Samuelsson vid UD:s pressjour.

”Lämplig svarsåtgärd”

Även en polsk och en tysk diplomat kommer att utvisas ur Ryssland, uppger landets utrikesdepartement.

UD, som i övrigt är förtegen om händelsen, har ingen närmare information om vilken demonstration den svenske diplomaten ska ha deltagit i eller hur snabbt denne måste lämna landet.

– UD beklagar det ryska agerandet och förbehåller sig rätten att vidta lämplig svarsåtgärd, säger Linn Duvhammar.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att hon ”djupt beklagar” beslutet och att anklagelserna är ”grundlösa”. Hon uppger vidare att hon har talat med diplomaten i fråga och tackat honom ”för hans viktiga arbete, inklusive att befrämja kontakter människa till människa”.

Hon skriver även att Sverige förbehåller sig rätten att agera gentemot Ryssland.

Fördöms av EU

EU:s utrikeschef Josep Borrell, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes Emanuel Macron har alla fördömt Rysslands agerande, rapporterar TT. Polens utrikesdepartement uttrycker förhoppningar om att Moskva ska dra tillbaka beslutet om utvisningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatbråket med Ryssland

Mer i ämnet