Foto: TT/Faksimil

Svensk diplomat påstås ha gripits i samband med Navalnyj-protester – dementeras av svenska ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen började filmer cirkulera på Twitter, som påstods visa hur en svensk diplomat grips i samband med en pro-Navalnyj-demonstration. Nu dementeras uppgiften av svenska ambassaden på Twitter.

”Svensk diplomat häktad!”, påstår en rad ryskspråkiga tweets, vissa innehållande klipp med en man som förs bort av polisen i samband med en kaotisk demonstration i Moskva.

Fler än 1 300 anhängare till den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj greps på tisdagskvällen efter protester som utlöstes i samband med en dom mot Navalnyj.

Ambassaden: Vi ville vara tydliga

Nu dementeras gripandet av svenska ambassaden i Moskva.

I en ryskspråkig tweet på ambassadens Twitterkonto skriver de att man ”starkt förnekar att en svensk diplomat ska ha gripits i samband med protesterna i Moskva”.

Att Sveriges ambassad går ut och dementerar uppgifter som sprids på sociala medier är ovanligt, menar SVT:s korrespondent i Ryssland Bert Sundström.

Enligt Erik Norbergh, pressråd på svenska ambassaden i Moskva, hade uppgifterna fått bred spridning.

– Uppgiften spreds inte bara på sociala medier utan även av två större massmedier och därför ville vi vara tydliga med att den inte är korrekt, skriver Erik Norbergh till SVT Nyheter.

Foto: Twitter/Faksimil

Twitter skriver Dozjd, en rysk oberoende tv-kanal, att ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharovaska uppgett att en svensk diplomat hade ”deltagit i otillåtna protester”.

Är det vanligt att denna typ av påståenden om svenska diplomater sprids i Ryssland, och bedömer ni att ryska myndigheter kan ligga bakom?

– Vi spekulerar inte om varför uppgiften spridits. Vår bedömning är att det inte är vanligt att sådana påståenden sprids om svenska diplomater i Ryssland, skriver Erik Norbergh.

Svenska ambassaden bekräftar till SVT Nyheter att en svensk diplomat observerat en demonstration i Sankt Petersburg – inte Moskva. Diplomaten hade inte deltagit, och att observera denna typ av händelse är standardförfarande, enligt ambassaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.