Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Relationen mellan Ryssland och Sverige kan bli mycket värre”, menar Bert Sundström. Foto: SVT/TT

Bert Sundström om diplomatutvisningarna: ”Kan bli fler markeringar”

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningarna av fem svenska diplomater från Ryssland synliggör hur dålig relationen till Sverige är just nu. Det menar Bert Sundström, SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent.

– Sverige har visat att det står väldigt på Ukrainas sida. Det uppfattas som mycket fientligt.

I april utvisade Sverige fem ryska diplomater då deras aktiviteter enligt utrikesminister Tobias Billström (M) var ”oförenligt med deras status som diplomater”. Bert Sundström menar att dagens besked kan tolkas som ett försök från Ryssland att avskräcka Sverige från att utföra fler utvisningar.

– Det är ett diplomatiskt spel som pågår. Ryssland vill att Sverige ska få en känsla av tveksamhet, att det kanske kostar för mycket att agera hårt mot Ryssland.

Vad kan man säga om relationen just nu – och kan Sverige vänta sig fler diplomatiska markeringar? Se Bert Sundström svara på tre frågor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatbråket med Ryssland

Mer i ämnet