Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är en hämndaktion” hör utrikesminister Tobias Billström om att svenska diplomater nu måste lämna Ryssland. Foto: Mikael Jansson/SVT

Ryssland utvisar fem svenska diplomater

Uppdaterad
Publicerad

Fem svenska diplomater måste lämna Ryssland, meddelar ryska utrikesdepartementet. Beskedet kommer en månad efter att Sverige utvisat fem ryska diplomater.

– Det är beklagligt i alla delar att man väljer att vidta de här åtgärderna, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Ryska UD skriver i ett pressmeddelande att relationerna med Sverige nått bottennivåer och att en ”russofobisk” kampanj bedrivs i Sverige.

Även det svenska konsulatet i Sankt Petersburg stängs från 1 september i år. Detsamma gäller den ryska motsvarigheten i Göteborg.

Maria Zacharova, presstalesperson för ryska UD, vill inte kommentera beslutet utan hänvisar till deras pressmeddelande.

Billström (M): Mycket beklagligt

Utrikesminister Tobias Billström beklagar det ryska beslutet som han ser som ett svar på utvisningen av ryska diplomater från Sverige i april.

Han menar att de svenska diplomaterna som nu utvisas inte gjort något fel.

– Ryssland har varit tydliga med att det här är en hämndaktion, säger han.

– Det är ett uttryck för den internationella isolering som Ryssland allt mer arbetar efter. De åtgärder man vidtar mot svensk personal i Moskva är oproportionerlig och grundar sig i felaktiga bedömningar.

Kommer efter svenska utvisningar

Den 25 april kallades Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev upp till Utrikesdepartementet i Stockholm: fem ryska diplomater skulle tvingas lämna landet.

– Deras aktiviteter på vårt territorium har varit oförenligt med deras status som diplomater, sa utrikesminister Tobias Billström (M) då.

Beskedet kom under en intervju med SVT, dagen innan en omfattande publicering om just rysk underrättelseverksamhet vid ambassaden i Stockholm.

Se hela intervjun med Tobias Billström i SVT Nyheters live-sändning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De har ägnat sig åt aktiviteter som inte förenar sig med de uppgifter som de har officiellt som diplomater”, säger utrikesminister Tobias Billström om de ryska diplomater som ska utvisas. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.