Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en stor och ovanligt omfattande utvisning, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. SVT:s förre Rysslandskorrespondent Bert Sundström räknar med att Ryssland svarar med att utvisa svenska dipolomater. Foto: TT arkiv

Experten om de utvisade ryska diplomaterna: ”Ovanligt stort”

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av fem ryska diplomater är ”ovanligt omfattande” enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

– Det finns en minskad benägenhet hos värdländerna att se genom fingrarna, säger han till SVT Nyheter.

Under tisdagen avslöjar SVT att Sverige utvisar fem ryska diplomater. Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger att han inte är förvånad över åtgärden med tanke på det säkerhetspolitiska läget:

– Sedan kommer vi inte att få några detaljerade uppgifter om vad det har handlat om just nu utan det är lite ritualmässigt som man beskriver det här från svenska myndigheter.

”Sett mellan fingrarna”

Agrell poängterar att flera västländer har utvisat ryska diplomater efter spionanklagelser.

– Det bottnar i en aktiverad rysk underrättelseverksamhet, och att man nu tar i mot den verksamhet som är kopplad till ambassader. Det är både en ökad aktivitet hos ryssarna och en minskad benägenhet hos värdländerna att se genom fingrarna.

Har Sverige sett mellan fingrarna?

– Naturligtivs. Och det är inte bara Sverige utan överlag har man vetat att utvisning av ryska – eller sovjetiska som det var på den tiden – leder till försämrade relationer.

– Det har alltid varit en avvägning mellan nyttan av utvisning och riskerna att försämra relationerna. Det är ett gammalt dilemma som ryssarna har spelat på under alla år.

”Ovanligt stor utvisning”

Wilhelm Agrell reagerar också på antalet diplomater som utvisas.

– Det är en stor och ovanligt omfattande utvisning. På 80-talet var det exempelvis enstaka diplomater man utvisade. Då gjordes det också under mer diskreta former så att utvisningarna inte skulle bli publikt kända.

– Ryssarna kommer säkert att svara på sedvanligt sätt och utvisa motsvarande antal svenskar.

Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys, tror att regeringen vill visa handlingskraft.

– Men ibland kan det också vara så att man upptäcker något från Säpo, att de har för sig någonting som man vill avbryta.

För två veckor sedan utvisade Norge 15 ryska diplomater.

– Det kan handla om att man vill göra en gemensam markering med Norge som visar att vi inte tycker om att Ryssland ägnar sig åt den här sortens verksamhet i så hög utsträckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet