Marine Le Pen och Viktor Orbán möttes för samtal i Budapest på tisdagen och höll gemensam presskonferens efter mötet. Foto: AFP

Le Pen i möte med Orbán i Budapest

Uppdaterad
Publicerad

Marine Le Pen, ledare för det högerextrema partiet Nationella Fronten, mötte på tisdagen Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest. Båda menar att mötet förde samarbetet mellan Europas nationalistiska krafter framåt, rapporterar AP. 

Viktor Orbán har tidigare inte velat förknippas med den europeiska extremhögern och sagt att han utesluter samarbete med Le Pen och Nationella Fronten.

Men på tisdagen möttes de båda ledarna i Budapest, och på presskonferensen efter mötet gav Orbán beröm till Le Pen för hennes stöd till Ungern i landets konflikter med EU - som ju har pekat på stora brister när det gäller mediefriheten och rättsväsendets oberoende i Ungern. 

Le Pen sade enligt AP på presskonferensen att hon vill se ett djupare samarbete mellan nationalistiska politiska partier som förespråkar att minska EU:s makt över sina medlemsländer.

”Det är en ära att träffa Viktor Orbán i Budapest för att tillsammans diskutera Europas framtid, kontrollen av våra gränser och de civilisatoriska utmaningar som vi står inför”, skriver Marine Le Pen på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.