Foto: TT

Le Pen struntade i domstolskallelse

Uppdaterad
Publicerad

Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen ignorerade en inkallelse till domstol på fredagen. Utredningen gäller anklagelser om att hon och medlemmar i hennes parti Nationella fronten använt stöd från EU-parlamentet på felaktigt sätt.

Två personer med anknytning till Nationella fronten, däribland Le Pens personliga assistent, har enligt utredningen tagit emot arvoden för arbete de inte utfört. Nationella fronten anses ha lurat EU-parlamentet på 340 000 euro (3,2 miljoner kronor).

Le Pen, som varit EU-parlamentariker trots sin EU-skepsis, har sagt att hon inte tänker samarbeta med utredarna under pågående presidentvalskampanj.

Val i Frankrike 2017

Hon säger till radiokanalen France Bleu att hon bad en domstol om en utredning för mer än ett år sedan, men nekades.

– Sedan, som av en slump, så vidtas den här åtgärden bara några få dagar före presidentvalet. Ingen låter sig luras, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2017

Mer i ämnet