Familjen Unterwald. Foto: SVT / Fanny Härgestam

Le Pen-väljare: ”Hon prioriterar fransmännen”

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska Marine Le Pen förväntas göra sitt bästa val någonsin. Hon har de senaste åren samlat många nya röster på landsbygden och i fattiga bruksorter som hon har gjort till symbolen för det ”genuina” Frankrike.

Träden står i blom på det lilla torget i staden Arcis-sur-Aube och framför dörrarna till mötessalen trängs ett hundratal personer som köar flera timmar innan valmötet ska börja. Ikväll ska Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen tala här i Champagne-Ardenne, en region där metall- och textilindustrin för några decennier sedan gav många jobb men som nu går på knäna och avfolkas.

Inne i salen framme vid scenen står hela familjen Unterwald som tagit bilen hit från grannkommunen – mamma Nathalie, pappa Ludovic och deras två barn Sébastien och Ludivine. De håller i franska flaggor, ler vänligt men inombords puttrar ilskan.

Presidentval i Frankrike 2017

– Jag är så arg. Jag känner mig helt hjälplös inför de där människorna. Jag har jobbat ett helt liv men jag har ingenting, de kommer hit och får allt, säger Ludovic Unterwald och syftar med “de” på invandrare.

Nationella frontens Marine le Pen. Foto: TT/Robert Pratta

”Andra politiker saknar perspektiven”

Han är arbetslös lastbilsförare sedan två år. Hans fru Nathalie Unterwald, som också hon jobbar inom transportbranschen, har ett deltidsjobb. Familjen har en budget på cirka 1.000 euro per månad, motsvarande ungefär 9.800 kronor.

Att många invandrare lever i stor nöd och inte har bostad skakar de på huvudet åt. För hela familjen är invandringsfientliga Marine Le Pen det självklara valet, inte bara på grund av den restriktiva invandringspolitiken utan också för att hon vill lämna EU.

– De andra politikerna har inte samma perspektiv som hon. Marine förstår oss och prioriterar fransmännen. Vi förlorade så mycket när vi gick över till euron. För småfolk som oss, längst ner på stegen, blev det svårare att få ihop ekonomin i slutet av månaden, säger Nathalie.

”Det enda som kan rädda Frankrike”

Den 20-åriga sonen Sébastien Unterwald med svart hår och piercat ansikte nickar.

– Jag drömde förut om att bli TV-spelsskapare men har gett upp det och söker alla möjliga jobb men hittar ingenting, säger han.

Pappa Ludovic Unterwald stryker sin 10-åriga dotter över håret och säger med allvarlig röst:

– Den enda som kan rädda Frankrike är..

Men han blir avbruten av flickan.

– Det är Marine, fyller hon i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet