Le Pen vidare i presidentvalet: ”Frankrikes överlevnad står på spel”

Uppdaterad
Publicerad

Marine Le Pen får, precis som sin far 2002, chansen i andra omgången i ett franskt presidentvalet. Det stod klart efter att första valomgången avgjorts på söndagen, och nu tar den högerpopulistiska Nationella Fronten-ledaren sikte på nästa runda.

– Det grundläggande står på spel: Frankrikes överlevnad, sade Le Pen i talet.

I ett tal, starkt präglat av nationalistiska toner, förkunnade Nationella Frontens ledare att Frankrike gjort ett historiskt val.

LÄS MER: Så slutade första omgången i franska valet

Enligt Le Pen måste nu republiken välja:

– Antingen fortsätter vi med en total nedmontering, utan gränser och skydd som leder till utlokalisering, ohederlig kokurrens utifrån, massinvandring och fri rörlighet för terrorister. Det är ett ledarskap där pengar styr, sade Le Pen och fortsatte:

– Eller så väljer ni Frankrike med gränser som skyddar våra jobb, vår säkerhet och vår nationella identitet. Ni har möjligheten att byta riktning.

TV: Upplopp i Paris i protest mot Le Pen och Macron

Stämde upp i nationalsången

Le Pen sade också att det nu är dags att ”befria fransmännen från den arroganta eliten”.

– Jag vill framföra för er, patriotiska franska väljare, min djupaste tacksamhet, sade Nationella Frontens presidentkandidat vid sin valvaka i Hénin-Baumont.

LÄS MER: Socialistpartiets val ett brakfiasko – Hamon långt efter

Anhängarna i evenemangssalen i den lilla kommunen i Pas-de-Calais stämde upp i Marseljäsen, och om två veckor vet vi om Le Pens politik räcker även för att göra henne till Frankrikes nästa president.

– Det grundläggande står på spel: Frankrikes överlevnad, sade Le Pen sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.