Jimmy Lai greps i Hongkong i enlighet med den nya säkerhetslagen.

Ledande demokratiaktivist gripen i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai har gripits i Hongkong i enlighet med den nya säkerhetslagen.

”Jimmy Lai har gripits för samarbete med utländsk makt”, skriver Mark Simon vid Lais mediebolag Next Digital på Twitter.

En poliskälla bekräftar uppgiften för AFP, och Hongkongpolisen uppger enligt Reuters att man gripit sju personer i åldersspannet 39–72 år, misstänkta för brott mot den nya lagen, och utesluter inte att fler gripanden kan bli aktuella.

Lai, som är 72 år, är en framstående person i demokratirörelsen. Han äger tidningarna Apple Daily och Next Magazine, som båda är prodemokratiska och Pekingkritiska.

Har gripits tidigare

Han greps tidigare i år anklagad för olovlig sammankomst, tillsammans med andra ledande aktivister, till följd av protesterna i Hongkong förra året.

Jimmy Lai är den högst uppsatta personen som hittills har frihetsberövats till följd av den nya lagstiftningen.

– Jag är beredd på fängelse. Om det blir så, så får jag tillfälle att läsa böcker jag inte har läst. Det enda jag kan göra är att fortsätta att vara positiv, sade han i en intervju med nyhetsbyrån AFP i juni, ett par veckor innan den nya lagen trädde i kraft.

På tisdagen släpptes Lai mot borgen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.