Donald Trump under presskonferensen. Foto: Tasos Katopodis/POOL/EPA/TT

USA tar bort Hongkongprivilegier

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har skrivit under ett presidentdekret om att avveckla USA:s speciella handelsrelation med Hongkong.

– Hongkong kommer nu att behandlas på samma sätt som Fastlandskina, säger Trump vid en presskonferens.

I dekretet ingår också sanktioner som innebär att amerikanska egendomar spärras för personer som underminerar demokratiska institutioner i Hongkong.

Lagförslag om sanktioner mot banker

Beskedet är ett straff mot Kina för att landet infört vad Trump beskriver som förtryckande åtgärder mot Hongkongs invånare.

Trump har också undertecknat ett lagförslag från USA:s kongress om sanktioner mot banker som gör affärer med företrädare för Kinas styre som ansvarar för införandet av säkerhetslagen.

Kina hotar med sanktioner

Kina reagerar kraftfullt på beskedet och enligt statlig media så kommer Kina i sin tur att införa sanktioner mot bland annat amerikanska individer.

Analytiker bedömer att USA:s åtgärder mot Hongkong också kan slå mot det egna landet, då USA tjänat på landets näringslivsvänliga förhållanden. Hongkong stod förra året för det enskilt största bilaterala handelsöverskottet för USA – 26,1 miljarder dollar.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet bor omkring 85 000 amerikaner i Hongkong, och fler än 1 300 amerikanska företag är verksamma i staden.

Fakta: Hongkongs nya lag

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress och trädde i kraft den 30 juni.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.