Många latinamerikaner sörjer Chávez bortgång. Foto: Scanpix

Sorg i sju dagar efter Chávez död

Uppdaterad
Publicerad

Latinamerika sörjer Venezuelas president Hugo Chávez död medan USA hoppas på bättre relationer med det oljerika landet efter hans bortgång. I den amerikanska kongressen var det flera som gladde sig åt hans bortgång.

Chávez dog på tisdagen efter en lång kamp mot cancer och kastade därmed Venezuela in i en osäker framtid.

Brasiliens president Dilma Rousseff kallade Chávez en storslagen latinamerikan, en vän till det brasilianska folket och att hans död är innebär en oersättlig förlust.

Chávez död

Hennes föregångare Lula da Silva uttryckte också sorg och mindes Chávez kamp för en rättvisare värld.

Bolivias socialistiske president Evo Morales, som dragit nytta av Chávez ledarstil, sade att han var ledsen över nyheten om Chávez bortgång. Även Ecuadors president Rafael Correa, som varit nära allierad till Chávez, kallade bortgången en förlust för hela Latinamerika.

Landssorg på Kuba

På Kuba utlystes tre dagars landssorg efter beskedet om Chávez död.

Chávez har varit kommunistiska Kubas närmaste allierade i regionen och dess huvudsakliga ekonomiska stöd.

I ett officiellt uttalande som lästes upp i den statliga televisionen säger den kubanska regeringen att Chávez stått Fidel Castro lika nära som en riktig son under Chávez 14 år vid makten.

USA:s president Barack Obama sade efter dödsbudet att USA är intresserat av en ”konstruktiv” framtida relation med Venezuela. Chávez har sedan länge betraktats som USA:s fiende.

”När Venezuela börjar ett nytt kapitel i sin historia, förbinder sig USA även i fortsättningen att stå fast vid en politik som främjar demokratiska principer, rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna”, sade Obama i ett skriftligt kort uttalande.

I kongressen var det många som inte kunde dölja sin glädje över att den djupt USA-kritiske ledaren gått bort.

– I över tio år har Chávez använt korruption, skrämselteknik, manipulering och brutala metoder för att härska över det venezuelanska folket. I dag markerar hans död slutet på hans tyranniska styre, sade republikanen Ileana Ros-Lehtinen.

”Kamp för rättvisa”

Storbritanniens utrikesminister William Hague uttryckte sorg över Chávez död och sade att Venezuelas president efterlämnat ett bestående intryck på sitt folk.

”Jag blev ledsen att höra att president Hugo Chávez dött i dag”, sade Hague i ett uttalande från utrikesdepartementet.

”Som president har han lämnat ett bestående intryck på landet och vida omkring”.

Utrikesministern uttryckte också sina kondoleanser till Chávez familj och det venezuelanska folket.

Frankrikes president Francois Hollande prisade Chávez för hans beslutsamma kamp för rättvisa.

”I ledningen för sin nation sedan 1999 satte den venezuelanska presidenten djupa spår i sitt lands historia. Den förre presidenten gav uttryck för sitt temperament och hans ställningstaganden delades inte av alla, men han hade en obestridlig önskan att kämpa för rättvisa och utveckling”, skriver den franske presidenten i ett uttalande.

Ban hyllar arbetet mot fattigdom

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttrycker sorg över Chávez bortgång samt hyllar hans stöd för fredsprocessen i Colombia och arbetet mot fattigdomen.

”President Chávez hörsammade de mest sårbara venezuelanernas utmaningar och förhoppningar,” heter det i ett uttalande från Bans kontor i FN-högkvarteret i New York enligt AFP.

Generalsekreteraren lovar också att FN kommer att fortsätta att arbeta med Venezuela och stödja landets kamp för ”utveckling och välstånd”.

Bildt: ”En tilltalande personlighet”

– Det är alltid en tragedi när en inte alltför gammal människa går bort i i cancer, säger utrikesminister Carl Bildt till Sveriges Radios P1 Morgon i en kommentar till den 58-årige Hugo Chávez död.

Men han konstaterar samtidigt att Chávez har var en populistisk ledare som bland annat använt landets oljetillgångar för att finansiera sina egna kampanjer, och att han försummat den övriga ekonomin och försatt Venezuela i en ”besvärlig sits”.

Bildt säger vidare att Hugo Chávez var en ”instabilitetsfaktor” på den latinamerikanska kontinenten. Samtidigt konstaterar den svenske utrikesministern att Chávez hade en tilltalande personlighet.

– Han saknade inte charm. Alls inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chávez död

Mer i ämnet