Direktdemokrati via dator Foto: SVT

Lettiska gräsrötter förändrar demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Ett försök att få de lettiska medborgarna mer politiskt engagerade har förändrat hela det politiska systemet.

Det började för tre år sedan när 25-årige Kristofs Blaus och hans vän funderade på hur letterna kan bli mer politiskt engagerade. Valdeltagandet i landet är traditionellt ganska lågt, senaste valet röstade bara 59 procent av de röstberättigade, och förtroendet för de folkvalda är uselt.

De två skapade hemsidan Manabalss vilket betyder ”Min röst”. Där kan vem som helst skriva ett lagförslag och sedan kan alla som vill ställa sig bakom förslaget.

Påverkar parlamentet

Det unika med försöket är att Lettlands parlament gått med på att använda hemsidan aktivt i sitt arbete. Om ett förslag får fler än 10 000 namnunderskrifter måste parlamentet ta upp frågan till omröstning.

Kristofs Blaus säger till SVT att det var en fantastisk känsla första gången en lag från hemsidan röstades igenom.

– Det tog tre dagar från att förslaget skrevs till att politikerna hade röstat igenom det, det måste vara nån form av Guinnes rekord, säger han med ett leende.

Lyft för demokratin

Att politikerna gick med på att använda hemsidan aktivt beror mycket på att landet befann sig i en politisk förtroendekris för två år sedan. Presidenten beslutade att upplösa parlamentet och införa nyval. De stukade politikerna funderade på hur de skulle kunna vinna tillbaka en del av folkets förtroende och då passade Manabalss in som handen i handsken.

Parlamentsledamoten Lolita Cigane säger till SVT att man väl inte precis vaknar upp och jublar över att Manabalss finns varje morgon, men att det nu har blivit en naturlig och respekterad del i det politiska arbetet.

Manabalss har funnits i två år och verkar redan ha påverkat folkets politiska intresse, i alla fall om man tittar på antalet besökare. Hittills har var tredje invånare i Lettland någon gång besökt hemsidan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.