Mellan 25 och 30 personer deltog i sökinsatsen under måndagskvällen. Foto: TT

Levande hund hittad i rasmassorna i Norge: ”Ger oss motivation”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer saknas fortfarande efter jordskredet i norska Gjerdrum. Under måndagskvällen hittades en levande hund i ett hålrum i rasmassorna.

– Det är glädjande och ger oss motivation att jobba vidare. Vi fortsätter arbetet som en räddningsaktion säger brandförsvarets insatsledare Gøran Syversen till NRK.

Totalt sju personer har hittats omkomna efter jordskredet i Gjerdrum den 30 december. En 69-årig kvinna identifierades som en av de döda under måndagskvällen. Därmed är samtliga sju nu identifierade.

Hyser hopp

Räddningsaktionen har gått in på sitt sjätte dygn. Trots snö och minusgrader hyser polisen fortfarande hopp om att kunna hitta överlevande i rasmassorna. Man fokuserar nu på att leta inne i de kollapsade byggnaderna.

– Historien har lärt oss att man kan överleva väldigt mycket längre än sex dygn under rasade byggnader. Men ingen olycksplats är den andra lik, säger den medicinske räddningsledaren Halvard Stave.

Levande hund

Under måndagskvällen hittades en levande hund i ruinerna. Den hoppade välbevarad ut ur ett hålrum i ett hus som räddningsarbetarna arbetat med under dagen. Tidigare har två andra hundar hittats levande i rasmassorna.

I övrig har inte mycket förändrats under det senaste dygnet, enligt polisen.

Mellan 25 och 30 personer har deltagit i sökandet under måndagskvällen och dubbelt så många har funnits runt omkring för att stötta räddningsarbetarna. 

Fokuserar på bostadshus

Räddningspersonalen fokuserar just nu på ett bostadshus för sex personer som skulle kunna innehålla luftfickor.

Under måndagen kom också uppgifter från det norska seismologiska institutet Norsar som slår fast att det inte var jordskalv som utlöste skredet i Gjedrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.