Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det vi eller är det spriten?” – hör libaneserna berätta om sommartidskaoset i klippet. Foto: Reuters

Ingen vet vad klockan är i Libanon: ”Knäppt historiskt ögonblick”

Publicerad

Libanon befinner sig i ett tidsmässigt limbo efter att landets regering i sista stund bestämt sig för att skjuta upp omställningen till sommartid. För Beirut-bon Haruka Naito innebär det att hon förväntas befinna sig på två platser samtidigt.

– Jag har en tid att passa klockan 08 och en lektion som börjar klockan 09, vilket nu kommer ske på samma gång, säger Haruka Naito.

I torsdags meddelade Libanons regering att man ställer om klockan till sommartid den 21 april istället för den sista helgen i mars.

Regeringens beslut har utåt sett inte motiverats, men ska enligt uppgifter tagits med hänsyn till de som fastar under den muslimska högtiden ramandan som pågår till den 20 april, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Religiös schism

Frågan om omställningen till sommartid är hett debatterad i landet. Kristna politiker och institutioner, inklusive landets största kyrka, den maronitiska kyrkan, har avvisat tidsflytten. Många privata aktörer, inklusive TV-kanaler, skolor och företag, har också valt att ignorera regerings beslut och övergått till sommartid.

Offentliga institutioner däremot är bundna att följa regeringens beslut och landets två mobiltelefonnät har uppmanat människor att manuellt ändra tillbaka tiden på sina telefoner för att invänta den senarelagda sommartiden.

Även muslimer har protesterat mot förändringen och påpekat att fastan är knuten till gryning och solnedgång, inte tidszon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.