Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVTs Sanna Blomgren berättar om hur Libanon återhämtat sig efter att lagerhuset innehållandes 2 750 ton ammoniumnitrat exploderat i Beiruts hamn. Foto: Reuters/Axel Rydén

Libanon tre år efter explosionen i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan exploderade 2 750 ton ammoniumnitrat i Beiruts hamn vilket skadade stora delar av den libanesiska huvudstaden och dödade över 200 personer. SVT:s tidigare Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren befann sig själv på plats och berättar om hur landet återhämtat sig efter den tragiska händelsen.

Fredagen den 4 augusti är det tre år sedan explosionen i Beiruts hamn, en av de största icke-nukleära explosioner som någonsin uppmätts, som dödade minst 220 personer, skadade tusentals och skadade stora delar av huvudstaden.

Ammoniumnitrat

Orsaken till explosionen, enligt libanesiska myndigheter, var de 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarats i hamnen sedan ett skepp på väg till Moçambique tvingats avbryta sin resa på grund av tekniska och ekonomiska problem. Ämnet används i konstgödsel och även för att tillverka sprängmedel.

Flertalet utredningar kring händelsen har inletts och trots att politiker ska ha haft vetskap om de stora mängderna ammoniumnitrat har ännu ingen ställts till svars om varför inget gjordes åt det farliga lagrandet.

Hör hur Stina Blomgren listar hur olika delar av det libanesiska samhället återhämtat sig i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Beiruts hamnområde när jätteexplosionen inträffar. Foto: Bilder från Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.