”Alla politiker som finns idag måste avgå”

Fortsatta protester trots löften om reformer i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Libanon skakas av de värsta protesterna på flera årtionden. Premiärminister Saad al-Hariri säger att han är öppen för nyval – men protesterna fortsätter

För femte dagen i rad är Libanons Martyrtorg fullt av demonstranter. ”Tjuvar! ”ropar de åt politikerna. Och ”Revolution!”

– Människor från alla grupper är här, kristna, sunni, shia och druser. Det är det bästa med protesterna, säger studenten Pierre Rizk.

Libanon har en av världens tyngsta statsskulder och landet står på randen till bankrutt. Premiärminister Saad al-Hariri hade givit sig själv en tidsfrist på 72 timmar för att regeringen skulle rösta igenom ett reformpaket. Tidsfristen löpte ut nu under måndagkvällen.

Men reformerna som regeringen röstade ja till, bland annat att ministrars och parlamentsledamöters löner halveras och att bankerna ska bidra med motsvarande 33 miljarder kronor till statsbudgeten, verkar inte imponera på demonstranterna.

”Det här räcker det inte”

– Folk är fattiga. Skolor och sjukvård fungerar inte. Det finns ingenting, säger Pierre Rizk.

I sitt tal sa premiärministern också att han är öppen för nyval.

Men Heba Shamas tror att protesterna kommer att fortsätta.

– Vi behöver en ny regering och att alla politiker går.

Räcker inte ett nyval?

– Det räcker om vi får ekonomiska reformer. Om vi får vatten och el. Det finns många saker som måste göras. Det här räcker det inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.