Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgår. Foto: TT

Libanons premiärminister uttalar sig för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Libanons premiärminister Saad al-Hariri uttalar sig för första gången efter en veckas tystnad, sedan han meddelade sin avgång under en resa till Saudiarabien.

Sedan Saad al-Hariri avgick som premiärminister i Libanon har det väckts frågor om han gjort det under press från Saudiarabien. Regeringskällor i Libanon och Hizbollahs ledning har anklagat Saudiarabien för att hålla Saad al-Hariri fängslad, men de uppgifterna har tillbakavisats av Saudiarabien.

I en intervju från sitt hem i Saudiarabien dementerar Saad al-Hariri nu ryktena om att han skulle befinna sig i husarrest eller att han hålls kvar mot sin vilja.

Kände sig hotad

Istället poängterar al-Hariri att han lämnat Libanon för att han känner sig hotad av den shiamuslimska rörelsen Hizbollah som sitter i regeringen.

Saad al-Hariri sa när han avgick i förra veckan att klimatet i Libanon liknar det då hans pappa politikern och affärsmannen Rafiq Hariri mördades 2005.

Uppmanade att lämna landet

Efter att Saad al-Hariri avgick beordrade Saudiarabien sina medborgare att ”omedelbart” lämna Libanon. Beskedet kom efter dagar av hot från den sunnimuslimska nationen mot Libanon, och grundar sig i kritiken mot att Hizbollah sitter i regeringen.

Kuwait, Bahrain och Förenade Arabemiraten följde efter och uppmanade även sina medborgare att lämna landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.