Ett Rohingya-barn från Burma blir ofta inte officiellt anmält som saknat. Foto: SVT/Niclas Berglund

Ligor kidnappar och säljer flyktingbarn i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Rohingya-barn rövas bort i närheten av flyktinglägren i Bangladesh och säljs. Brutala traffickingligor utnyttjar den fruktansvärda flyktingkatastrofen och det kaos som uppstår i gränsområdet. Och FN varnar nu för den växande människohandeln.

– Allt jag tänker på när jag ser ett ensamt barn är pengar, säger en av smugglarna till SVT.

Strax utanför flyktinglägret Kutupalong efterlyser förskräckta mammor barn som försvunnit. En hjälparbetare ropar ut namnen på de saknade barnen i en högtalare. Kanske har dom bara gått vilse. Eller har någonting allvarligt skett, för det är i det här gränsområdet ligorna söker efter barn.

– Jag har hört talas om de många trafficking-händelserna här och nu har min son varit borta sedan tidigt i morse. Jag vet inte vad jag skall ta mig till, säger Momena Begum.

Flera av barnen i lägren har förlorat båda sina föräldrar i den fruktansvärda flykten från Burma militär. Foto: Niclas Berglund

Barn under sex år söks

Rohingya-folkets flykt från den burmesiska arméns våld har skapat ett kaos som människohandlarna utnyttjar. De letar efter ensamma, ledsna barn som är enkla att komma i kontakt med. Helst ska de vara under sex år.

– Vi lockar barnen med läsk, som vi har preparerat med sömnmedel, och därefter uppträder vi som deras föräldrar och för dem snabbt ut ur lägret, säger smugglaren Ali.

Ett barn är värt 150 dollar, och smugglarna väntar på dem vid gränsövergångarna. Foto: SVT/Niclas Berglund

Säljs till Mellanöstern

Vi möter honom i Cos´s Bazar. Han är 29 år och en av de kriminella som sedan i augusti rövat bort barn – ibland flera stycken samma dag. Han är maskerad när vi träffar honom, eftersom han är efterlyst.

Fler än 300.000 Royhinga-barn har kommit till Bangladesh sydöstra delar sedan i augusti.

– Det är ofta enkelt att komma åt barnen. Vi skickar dem sedan vidare till våra ledare i Chittagong. Därefter säljs barnen ofta till Mellanöstern som sexslavar eller kamelryttare, berättar Ali.

”Känner ingenting”

Regeringen i Bangladesh har fått kritik från USA för att allt mindre görs för att stoppa människohandeln och FN varnar för att allt fler barn riskerar att falla offer för ligorna.

Men kidnapparen Ali ångrar ingenting. Han tjänar ju 150 dollar för varje barn han kan fånga.

– Jag känner ingenting när vi för bort barnen. För mig är det här bara affärer och vi alla måste ju överleva, säger han.

Många barn kommer över gränsen utan någon förälder eller vuxen och är då ett lätt byte för smugglarna som bjuder på läsk med lugnande medel i. Foto: SVT/Niclas Berglund

Kommer att fortsätta

Ett Rohingya-barn från Burma saknas inte, formellt, av någon annan än familjen eftersom de oftast kidnappas innan de har registrerats som flyktingar i Bangladesh. Det gör eftersökningarna så mycket svårare. Polisen i Bangladesh prioriterar inte trafficking. Flyktingkatastrofen har skapat så många andra problem och polisen är överhopade av annan kriminalitet.

– Vi kommer att fortsätta så länge flyktingarna finns kvar här. Det är så enkelt, påstår Ali.

Det är här, i ett gigantiskt flyktingläger i Cox´s Bazar, en av världens största humanitära katastrofer pågår just nu. Foto: Niclas Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.