Foto: TT

Liksäckar oroar i orkanens spår

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1.400 liksäckar med offer för den tropiska orkanen Haiyan ligger fortfarande kvar utanför staden Tacloban på Filippinerna.

Mer än sju veckor sedan Haiyan drog in över Filippinerna har tusentals offer fortfarande inte kunnat begravas. I San Isidiro, en by utanför staden Tacloban, ligger liksäckarna uppradade på marken med flugor svärmande kring dem.

– Stanken får oss att tappa aptiten. Till och med när vi sover måste vi använda ansiktsmasker, säger Maritess Pedrosa, som bor i närheten av uppsamlingsplatsen, till AFP.

Kropparna i säckarna ska identifieras, ett arbete som ofta utförs av utländska specialister.

1.785 personer saknas fortfarande i Filippinerna efter tyfonen och hittills har mer än 6.150 bekräftats döda.

– Det ideala är om döda kroppar identifieras efter en nödsituation men det faktum att det fortfarande inte är gjort än visar på omfattningen av den här katastrofen, säger Aphaluck Bhatiasevi vid världshälsoorganisationen WHO.

Via en statlig radiokanal bad myndigheterna om tålamod och kommunen meddelade tidigare i veckan att ett 6.000 kvadratmeter stort område köpts där kropparna ska begravas.

* Vid årsskiftet hade 6.155 personer bekräftats döda och 1 785 saknades fortfarande efter Haiyans framfart i Filippinerna den 8 november.

 * 28.626 personer skadades.

 * 4,1 miljoner personer har tvingats att lämna sina hem. Drygt en halv miljon hus totalförstördes och lika många skadades delvis.

 *  Haiyan beräknas ha lett till skador för mer än motsvarande 5 miljarder kronor. Ungefär hälften i förstörd infrastruktur, där även skolor och sjukvårdsbyggnader ingår, och hälften för jordbruket och fisket.

Källa: NDRRMC (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet