Linde: ”Ett förfärligt dåd som drabbar oskyldiga”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter gick ut med en varning till människor på ”svensklistan” flera timmar innan explosionerna vid Kabuls flygplats. Det enligt utrikesminister Ann Linde (S) som också säger att svenskar på plats är oskadda.

Flera timmar innan explosionerna vid flygplatsen i Kabul varnade svenska myndigheter via sms personer på den så kallade svensklistan för ett terrorhot. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

– Vi bad människor att inte bege sig till flygplatsen eller om de var nära flygplatsen att bege sig hem igen på grund av detta terrorhot som nu tyvärr blev av, säger Linde.

Talibanernas maktövertagande

Hon vill däremot inte säga när svenska myndigheter fick reda på detta terrorhot.

– Men det har hela tiden varit en väldigt farlig operation och vi har hela tiden vetat att det funnits den här sortens risker.

Svenskar oskadda

Tidigare under eftermiddagen skrev Linde på Twitter att all svensk personal vid flygplatsen är oskadda efter explosionerna. Det ska finnas ett ”större antal” människor där som Sverige evakuerar.

”Det som har inträffat är ett förfärligt dåd som drabbar oskyldiga människor som försöker fly och ta sig i säkerhet”, skriver hon.

Svenska Försvarsmakten säger till SVT Nyheter att svenskar på plats är oskadda.

– Den svenska personalen som jobbar med evakueringen är inräknad och mår bra, säger pressekreterare Jonas Olsson till SVT Nyheter.

Hur evakueringsarbetet påverkas av händelsen återstår dock att se, enligt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet