Linde om rysk-ukrainska samtal: ”Är inte optimistisk”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska och ukrainska företrädare möts i dag i Paris i ett led att försöka minska spänningarna mellan länderna på diplomatisk väg.

– Det är ett sätt att försöka lösa kärnfrågan mellan Ukraina och Ryssland – det har gått uselt med de diskussionerna hittills, säger utrikesminister Ann Linde (S) i Morgonstudion.

Att det sker diplomatiska möten är i sig ett steg framåt menar utrikesminister Ann Linde. Ändå talar inte mycket för att de möten som ska hållas i Paris i dag kommer leda till framsteg. Samtalen hålls inom den så kallade Normandiemodellen. Namnet kommer från när Tyskland och Frankrike samlades i franska Normandie med Ukraina och Ryssland i ett försök att minska spänningarna år 2014.

– Vi försöker hålla liv i de diplomatiska samtal som Ryssland deltagit i, med USA och Nato och inom OSSE, för att se om vi kan komma fram till något, säger Linde.

”Kan vara en väg framåt”

Hon understryker att flera av de krav som Ryssland framfört är helt oacceptabla, men att det ändå finns saker där man skulle kunna enas. Bland annat rustningskontroll och förtroendeskapande åtgärder.

– Det här är en väg framåt men man kan inte samtala bort de röda linjerna, vi kommer aldrig gå med på att vi inte får välja vår säkerhetspolitik själva, säger Ann Linde.

Hon hoppas att dagens möte mellan Ukraina och Ryssland kan leda till samtal på högre nivåer.

– Jag hoppas att man från Rysslands håll inte säger att man inte vill gå den diplomatiska vägen. Jag är inte optimistiskt på något vis, vi har en diplomatisk offensiv just nu men det kan fortfarande gå helt åt helvete, säger Linde.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.