EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Foto: TT

Ursula von der Leyen höll linjetal om EU:s riktning efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

EU måste skärpa sina utsläppsmål, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt första linjetal.

Enligt förslaget ska utsläppen minska med 55 procent i stället för 40 fram till 2030.

– Vår förhandsgranskning har visat att ekonomin och industrin kan och vill klara av det här, säger kommissionsordföranden.

EU-länderna är fortfarande mitt uppe i coronapandemin och von der Leyen inledde talet med att hylla vårdpersonalens insatser under krisen.

– Först och främst måste Europa fortsätta skydda liv och möjligheter till arbete, säger hon.

Klimatkrisen

Kommissionsordföranden vill att det europeiska hälsosamarbetet stärks och lovar bland annat att stärka EU:s medicinska myndighet EMA och smittforskningsenheten ECDC.

Mer offensiv klimatpolitik

von der Leyen lyfte även fram behovet av en mer offensiv klimatpolitik och skärpta utsläppsmål. I talet la hon fram förslaget att EU ska minska utsläppen med 55 procent i stället för 40 procent fram till 2030.

– Jag förstår att det är för mycket för vissa och för lite för andra, men vår förhandsgranskning har visat att ekonomin och industrin kan och vill klara av det här, säger kommissionsordföranden.

Ursula von der Leyen tog även upp arbetsmarknaden. Hon säger att man kommer att lägga fram ett förslag för att stödja medlemsländerna i deras arbete att ta fram ett ramverk för minimilöner.

”Alla medlemsländer måste göra sin del”

Även migrationsfrågan avhandlades i talet. I nästa vecka ska kommissionen presentera ett förslag för en ny ”migrationspakt”. Kommissionsordföranden lyfte fram att alla medlemsländer här måste visa solidaritet.

– Jag vill vara tydlig. När vi kliver fram så förväntar jag mig att alla medlemsländer kliver fram också. Migrationen är en europeisk utmaning och hela Europa måste göra sin del, säger hon i talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet