På ett mejeri i den turkiska provinsen Kars i nordöstra Turkiet luktar det fränt från de stora kärlen där mjölk ska förvandlas till gravyerost. Trots att ostarna här har vunnit priser och hyllats för sin kvalitet går försäljningen trögt.
- Senaste månaden har varit en chock. Energipriserna har höjts med 125 procent. Vi har inget annat val än att höja priset på osten och det blir allt svårare att hitta köpare, säger Ilhan Koculu.
Livsmedelssektorn har drabbats hårt av lirans kraftiga värdeminskning. På ett år har den turkiska valutan tappat mer än 40 procent av sitt värde gentemot dollarn. Bönder pressas av dyrare priser på foder, energi och gödsel. Det leder till mycket dyrare priser i matbutikerna.
”Bröd och potatis är det vi har råd med”
Köer till subventionerat bröd ringlar ibland hundratals meter i Turkiets storstäder. Fattigdomen växer i spåret av den ekonomiska krisen och många får vända på slantarna för att sätta mat på bordet. En olycklig vändning efter två årtionden av minskad fattigdom.
Ost blivit en lyxvara som många inte längre har råd med.
- Jag vill att så många som möjligt ska kunna njuta av mina ostar. Nu har ostarna blivit som juveler i vitrinskåp. En vara många bara kan ögonhandla, konstaterar ostproducenten Ilhan Koculu.
I en kall lägenhet i Kars visar hemmafrun Leman Bezos upp ett närapå tomt kylskåp.
- Bröd och potatis. Det är det vi har råd med, säger Leman.
Satsar på att skippa dyra mellanhänder
Familjen har knappa inkomster och skulder till matbutiker och apotek för sonens muskelsjukdom. Häromdagen fick familjen frysa under ett helt dygn då elen stängdes av på grund av en obetald räkning. Då gick de till stadens guvernör som skramlade ihop gåvor för att betala skulden.
Familjen Bezos är långtifrån ensamma med sina problem. Det är Turkiets låginkomsttagare som drabbas hårdast av stigande matpriser. Miljontals i Turkiet har fått se sina besparingar gå upp i rök medan skulderna växer.
- Människor tvingas hitta nya lösningen i spåret av krisen. Vi satsar nu på att sälja vår ost direkt till konsumenter och skippa dyra mellanhänder, säger ostproducenten Ilhan Koculu.
Missnöjet med Erdogan växer
Vid årsskiftet höjdes minimilönen i Turkiet med 50 procent. Men det är inte tillräckligt för att kompensera för den skenande inflationen
Med fattigdomen växer också missnöjet med president Erdogan och hans oortodoxa ekonomiska politik att envisas med låga räntor.
Natten mot lördag sparkades chefen för Turkiets statistiska centralbyrå, som ansvarar för den officiella inflationsstatistiken, genom ett dekret av Erdogan.
Inflationen har blivit den långlivade makthavarens farligaste politiska fiende. Och i nuläget finns det ingenting som tyder på att utvecklingen är på väg att vända.