Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Lisa Phillips om en händelse som ska ha inträffat mellan prins Andrew och en vän till henne. Foto: SVT/Prins Andrew och sexskandalen

Vittnade om sexuella övergrepp: ”Jag vill se prins Andrew betala för det han har gjort”

Publicerad

Storbritanniens prins Andrew har anklagats för sexbrott och för att vara delaktig i de händelser som nu avlidna Jeffrey Epstein anklagades för. Lisa Phillips är en av de kvinnor som säger sig ha blivit utnyttjad av Epstein. I en ny dokumentär berättar hon om prins Andrews inblandning.

I början av 2000-talet arbetade Lisa Phillips som fotomodell och hamnade via en jobbkompis på Jeffrey Epsteins ö. Tillsammans med flera andra unga kvinnor i 20-årsåldern åt hon middag med Epstein och hälsade även på prins Andrew, berättar hon i dokumentären ”Prins Andrew och sexskandalen”.

Berättar om prins Andrew och hennes vän

Lisa Phillips och Jeffrey Epstein hade en relation som hon själv i efterhand benämner som ”utnyttjande” (abuse). Hon beskriver hur umgänget såg ut i kretsarna kring Epstein, med bland annat prins Andrew. Anledningen till att hon ställer upp i dokumentären är enligt henne själv att hon vill se prinsen ta ansvar för sina handlingar.

– Jag vill se honom betala för det han har gjort. Tillsammans med många andra män som var involverade i hela kretsen, säger hon.

I klippet ovan berättar hon om en händelse som ska ha inträffat mellan hennes vän och prinsen i början av 2000-talet.

Nekar till anklagelser om sexbrott

Prins Andrew har tidigare anklagats för sexbrott av en kvinna som också säger sig vara offer för människohandel ombesörjd av Epstein. Prinsen nekar till dessa anklagelser.

Se ”Prins Andrew och sexskandalen” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.