Allt fler nationer vill vara med i rymdracet. Är vi snart i en modern rymdkapplöpning? Foto: TT/AP

Lista: Därför har rymden blivit så populär igen

Uppdaterad
Publicerad

Rymden är hetare än någonsin. Space-X går som tåget, Ryssland tänker bygga en egen rymdstation, och för ett tag sedan en lyfte en helikopter från Mars. Men varför är rymden så populär just nu?

–  Man har insett att det går att använda rymden och att man måste ta vara på resurserna. Då vill man gärna vara först, säger Jan-Erik Wahlund, forskare i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik.

Alla känner vi till historien. Om hur rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen skapade rymdfeber hemma i tv-sofforna. Men sen blev det tyst. Efter flera katastrofala dödsolyckor skrotades USA:s rymdfärjor 2011 och rymdresorna hamnade i lite av en identitestkris. Men sen hände något.

För nu avlöser rymdnyheterna varandra och rymden är inte längre en spelplan med bara några få nationer som spelare. Plötsligt försöker multimiljadärer bräcka varandra med sina rymdprojekt och pengarna verkar strömmar in i branschen.

–  Det finns en symbolik i att försöka uppnå en marslandning och att ett privat företag gör det, säger Jan-Erik Wahlund.

Se anledningarna varför rymden är en sådan snackis just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.