Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesreporter Ulrika Bergsten, tidigare Asienkorrespondent, förklarar varför Kim Jong Un vill skjuta kärnvapen. Foto: SVT samt AP/TT

Därför skjuter Kim Jong-Un

Uppdaterad
Publicerad

2022 har varit det mest intensiva året någonsin när det gäller Nordkoreas robottester. Under onsdagen avfyrades en robot mot Japan och dagen efter två projektiler, enligt sydkoreansk militär. Men varför skjuter Kim Jong-Un? SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten, tidigare Asienkorrespondent, listar tre skäl.

Att flexa musklerna och visa omvärlden att man är kapabel att avfyra robotar är en anledning, men det finns fler skäl till att Nordkorea har skalat upp. Onsdagens test som gick mot Japan kan ses som ytterligare en eskalering – om det inte var en felriktad missil, menar SVT:s Ulrika Bergsten.

– Det som var det anmärkningsvärda och oroväckande var att man sköt in sig på sydkoreanskt territorium. Visserligen i havet men det har man inte gjort hittills. Det är en eskalering, sa Bergsten i SVT:s Morgonstudion.

Sydkoreanska militären uppgav att det rörde sig om en interkontinental robot (ICBM), och att uppskjutningen misslyckats. Enligt Syd avfyrades även två projektiler, som tros vara kortdistansrobotar, under torsdagen.

Vad är Kim Jong-Uns långsiktiga plan och hur hänger det ihop med kärnvapen? Hör Ulrika Bergsten förklara i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.