• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s klimatreporter Carl Elfström går igenom klimatkurvorna för 2023. Foto: Deisya Hermansyah/SVT

Lista: Tre extrema klimatkurvor 2023

Uppdaterad
Publicerad

September månad var den varmaste som någonsin uppmätts – och 2023 kommer att bli det varmaste året. Det visar nya siffror från EU:s klimatprogram Copernicus.

2023 har varit ett sällsynt år för klimatet på flera sätt. Det har varit extremvärme på många platser, havet har varit rekordvarmt och havsisen runt Antarktis har försvunnit i oroväckande hastighet. 

– Temperaturerna utan motstycke i september, efter en rekordsommar, har slagit ett exceptionellt antal rekord. Den extrema månaden har gjort att 2023 nu är på väg att bli det varmaste året, omkring 1,4 grader över förindustriella snitt-temperaturer, säger Samantha Burgess, vice chef på Copernicus.

Klimat

Värmer upp jorden gradvis

Väderfenomenet El Niño som driver upp temperaturen i Stilla havet är en del av förklaringen.

– Det man måste komma ihåg är att det grundläggande problemet är att vi värmer upp jorden gradvis, och det gör vi varje dag, inte bara när det är extremväder, säger Michel Tjernström professor i meteorologi på Stockholms universitet.

I klippet kan du se hur de extrema klimatkurvorna sett ut hittills i år, och höra forskarnas reaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet