Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre länder där aborträtten har stärkts. Foto: SVT/Reuters, Natacha Pisarenko/AP/TT

Lista: Tre länder där aborträtten har stärkts

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol har hävt det nationella skyddet för kvinnors rätt till abort – nära 50 år efter att lagen infördes. Men det finns länder som går åt motsatt riktning, menar Katarina Bergehed på Amnesty. 

– Det mest inspirerande och tydliga exemplet är Latinamerika. Efter 15 års kamp fick kvinnorörelsen i Argentina lagstiftningen ändrad.

I maj visade ett läckt dokument att en majoritet i USA:s högsta domstol vill omkullkasta den epokgörande domen ”Roe mot Wade” från 1973, som garanterar kvinnor rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Så, i slutet av juni, kom beskedet om att USA:s högsta domstol river upp lagen – och delstaterna tilllåts nu att införa abortförbud.

Enligt Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättigheter på människorättsorganisationen Amnesty, kan det få stora konsekvenser även utanför landets gränser.

– Det är en katastrof. Det finns ju starka kopplingar mellan antiabortrörelsen i USA och andra delar av världen och det här ger dem vind i seglen. 

Samtidigt har aborträtten stärkts i andra delar av världen. 

– Det är lite av en kräftgång. Vi ser stora framsteg i progressiv riktning. Det är fler länder i världen som nu utökar rätten till abort. Men vi ser också bakslag. 

Hör Katarina Bergehed berätta om länderna som sticker ut i klippet ovan. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.