USA:s högsta domstol kan komma att omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad ”Roe mot Wade”. Foto: Anna Johnson/TT

USA:s HD vill häva abortgaranti

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA kan vara på väg att häva den amerikanska abortgarantin, visar läckta dokument som tidningen Politico tagit del av. USA:s högsta domstol bekräftar att dokumentet är äkta.

– Men det är inget beslut, säger chefsdomaren John Roberts i ett uttalande, enligt CNN.

Dokumentet som Politico har kommit över är ett utkast till Högsta domstolens kommande yttrande om strängare abortlagar i delstaten Mississippi. Det visar att en HD-majoritet vill omkullkasta den epokgörande domen ”Roe mot Wade” från 1973, som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

”Roe hade ohyggligt fel från början. Vi anser att Roe och Casey måste avslås”, skriver domare Samuel Alito i utkastet, som är daterat den 10 februari 2022.

”Det är dags att hörsamma konstitutionen och lämna tillbaka abortfrågan till folkets valda representanter,” fortsätter han.

Domstolen: Läckt dokument är äkta

President Joe Biden tvivlade på det läckta dokumentets äkthet, men USA:s högsta domstol bekräftar under tisdagen att dokumentet är autentiskt, skriver CNN.

– Även om dokumentet som beskrivs är autentiskt, representerar det inte ett beslut eller en domstolens slutliga hållning i frågan, säger John Robergs, chef för USA:s det i uttalandet.

”Om uppgifterna stämmer är Högsta domstolen redo att utföra den största inskränkningen av våra rättigheter på 50 år – inte bara mot kvinnor, utan mot alla amerikaner”, skriver den representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi på Twitter.

Vita huset har inte uttryckt sin hållning i frågan.

Beslut i juni

Debatten om aborträtten i USA har återigen aktualiserats efter att flera republikanskt styrda delstater den senaste tiden infört striktare lagar. I Mississippis fall vill delstaten i princip förbjuda abort efter 15:e graviditetsveckan.

Politico betonar att dokumentet som tidningen har tagit del av är ett utkast och att domstolens åsikt kan ändras fram till det att det slutgiltiga domslutet presenteras, något som väntas ske i juni.

Om lagen i Mississippi då får grönt ljus innebär det i korta drag att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än ”Roe mot Wade”.

Att dokument läcker från Högsta domstolen under pågående förhandlingar har aldrig tidigare hänt i modern historia, skriver Politico, och uppgifterna bäddar för en intensifierad debatt fram till att den slutgiltiga domen meddelas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer