Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från första Telegraminlägget till brandtalet i FN – se ögonblicken som definierat Zelenskyjs tid som krigspresident i klippet. Foto: Volodymyr Zelenskyj/Telegram

Lista: Tre avgörande ögonblick för Volodymyr Zelenskyj

Publicerad

Under det år som gått sedan Rysslands fullskaliga invasion har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommit att bli ansiktet utåt för landets försvarsanda. SVT har sammanställt tre ögonblick från kriget som format presidenten till den ledare han är i dag.

Att Zelenskyj skulle ta täten i motståndet mot de ryska styrkorna gjorde sig tydligt redan under invasionens första timmar. Samma dag som ryska stridsvagnar rullade över gränserna publicerade presidenten ett klipp i sociala medier som inom kort skulle kablas ut över hela världen.

Klippet är inspelat i Kiev och visar Zelenskyj omgiven av sin närmaste stab. Budskapet var tydligt: ”Vi är fortfarande kvar, och vi kommer att stanna här”.

Kriget i Ukraina

– Det var helt avgörande för det som sedan har utspelat sig, att Ukraina står emot Ryssland, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Hör Bert Sundström om ögonblicken som format Volodymyr Zelenskyjs presidentskap i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet