Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tutankhamon dog som 19-åring – men dödsorsaken är fortfarande ett mysterium. Foto: Världens historia/SVT

Lista: Tre mysterier kring Tutankhamon

Uppdaterad
Publicerad

Tutankhamon var en relativt okänd farao, ända fram till att hans grav upptäcktes för 100 år sedan på dagen. Fyndet har sedan dess gett unika inblickar i Egyptens historia – men också omgärdats av myter och mysterier. Varför dog 27 personer som gått in i graven under åren efter upptäckten?

I början av 1900-talet hade arkeologer arbetat i Konungarnas dal i Egypten under flera årtionden. Men den engelska arkeologen Howard Carter var övertygad om att det fanns ytterligare en viktig faraograv kvar att upptäckta – Tutankhamons grav.  

Den 4 november 1922, efter fem års letande, hittades ett trappsteg utkarvat i berggrunden. Ytterligare utgrävningar ledde till en helt orörd grav fylld med skatter.

– Det är extremt ovanligt att hitta en grav som inte plundrats, säger egyptologen Chris Naunton.

Mystiska dödsfall i graven

Upptäckten sågs som ett av de viktigaste arkeologiska fynden någonsin. Några månader senare fick historien en ny vändning. En av utgrävningens största finansiärer, engelsmannen lord Carnarvon, dog under märkliga omständigheter.

– Det sägs att hans hund dog exakt samtidigt och att all belysning i Kairo slocknade, säger Chris Naunton.

Myter om förbannelse

Årtiondena efter upptäckten dog sammanlagt 27 människor som varit inne i graven. Det gav upphov till spekulationer och mytbildning kring en förbannelse.

– Det var nog en bra historia. Den sålde tidningar, säger Salima Ikram, egyptolog, i Världens historia: Mysteriet Tutankhamon.

Efter Howard Carters död, 17 år efter gravöppningen, har inga fler arkeologer råkat ut för underliga dödsfall.

9 januari 2023: Publiceringen har tillfogats en rättelse. Myterna kring dödsfallen bland de som besökt Tutankhamons grav är inte ett ”olöst mysterium”, utan beskrivs av forskare enbart som mytbildning.

Se fler myter kring Tutankhamon i klippet ovan, eller se hela avsnittet av Världens historia på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.