”Litet inflytande för nämndemän”

Uppdaterad
Publicerad

Har nämndemännen någon inverkan på vilka domar svenska rätter avkunnar? Nej, inte så mycket, enligt en ny undersökning.

Kritiken mot nämndemannasystemet har varit högljudd och flera tunga juridiska instanser har krävt att nämndemän ska försvinna från högre instanser som hov- och kammarrätter. 

Nu visar en ny undersökning från den juridiska nyhetstjänsten Karnov nyheter hur liten inverkan nämndemän faktiskt har på landets domar.

I en undersökning från den juridiska nyhetstjänsten Karnov nyheter har man granskat mer än 6.000 domar som överklagats till kammar- och  hovrätter.

Få gick vidare

Det visade det sig att bara en procent av alla undersökta domar som avgördes av nämndemän gick vidare till högre instans. När domarna väl överklagats visar det sig att man i 60 procent av de fallen ändå väljer att gå på domarens linje. En tankeställare för dem som kritiserar hela systemet, menar Lars Lassinantti, ordförande i Nämndemännens Riksförbund.

-Jag tycker att många har gjort en stor fråga av att det är nämndemännen som styr det hela men det här visar definitivt att det inte är så, säger han.

Ses som bevis

Men kritiker av systemet ser nämndemännens minimala påverkan på domar som ytterligare ett bevis på att lekmän inte är tillräckligt komptetenta för att delta i högre juridiska instanser.  

-Man får ju utgå ifrån att, även om nämndemännen kan tillföra en hel del i processen, att det är juristdomaren som står för den grundläggande kompetensen, säger Fredrik Wersäll, president för Svea Hovrätt. Och är det så att juristdomaren är av en annan uppfattning, då är det väl oftast så att det ligger i linje med vad hovrätten sedan kommer fram till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.