Skövlad regnskog på Sumatra. Foto: TT

10 miljoner hektar skog skövlas i världen varje år

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tio miljoner hektar skog huggs ner i världen varje år. Största förlusten av skog sker i tropikerna, berättar Martin Persson, docent vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg.

– Den största drivkraften bakom skövlingen är att man tar marken i anspråk för att odling.

Varje år huggs omkring tio miljoner hektar skog ner i världen. Det motsvarar ungefär fyra gånger storleken av Västra Götalands län. Betesmark för nötkreatur i Latinamerika, odling av soja och palmolja samt skogsplantager för att tillverka pappersmassa är några av orsakerna till den stora drivkraften bakom avskogningen.

– Brasilien och Indonesien är värst och står för 40 procent av avskogningen i tropikerna, säger Martin Persson, docent vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers.

”Människor har alltid skövlat skog”

Totalt sett i tropikerna har skövlingen varit rätt så konstant de senaste tio åren. 2004-2005 var den som högst i Brasilien, enligt Persson.

– Människor har alltid skövlat skog för att få jordbruksmark. Större delar av Europa var också täckt med skog från början. Det är en gradvis process som har pågått, säger han.

Den stora skillnaden nu jämfört med förut enligt Persson är att skogsskövlingen blir allt mer kommersiellt driven. Soja, palmolja och nötkött är drivande faktorer, vilket har uppmärksammats mer de senaste åren.

– Man har satt stort tryck på stora livsmedelsjättar som köper upp till exempel palmolja, kakao och kaffe, säger Martin Persson.

Det har resulterat i att många av företagen har bestämt sig för att inte köpa den här typen av råvaror från avskogad mark, förklarar han. Ett mål är att palmoljan ska vara helt ”avskogningsfri” 2020.

– Men det kommer man inte att lyckas med visar en hel del rapporter.

Bättre skogslagstiftning

Martin Persson tror att det är svårt att lösa problemen med skogsskövlingen endast genom att individen aktivt konsumerar ”bättre varor”.

– I slutänden handlar det här om att de tropiska länderna där avskogningen sker måste ha bättre och starkare skogslagstiftning som gör det olagligt. I vissa länder har man redan det men i stället har man inte kapacitet att se till att det efterlevs, säger han.

De länder i tropikerna med mest avskogning

Perioden 2001-2014

1. Brasilien

2. Indonesien

3. Kongo-Brazzaville (Republiken Kongo)

4. Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo)

5. Malaysia

6. Bolivia

7. Colombia

8. Peru

9. Mexiko

10. Argentina

Källa: Martin Persson, docent vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers.

Minska avskogningen – det här kan du göra

  • Undvika att köpa nötkött från Latinamerka och produkter med palmolja.
  • Äta mer vegetariskt då efterfrågan på ny jordbruksmark då kan minska, eftersom det kräver mycket mindre jordbruksareal att producera vegetabilier än animalier.

Källa: Martin Persson, docent vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.