Amerikanska militärer på den internationella flygplatsen i Kabul. Foto: Isaiah Campbell/US Marine Corps/AP/TT

Livsviktiga leveranser stoppas – miljontals afghaner riskerar svält

Uppdaterad
Publicerad

Nato-allierade arbetar för att hålla flygplatsen i Kabul öppen, vilket är en förutsättning för att livsviktiga leveranser ska nå afghaner i kris. Hälften av befolkningen är beroende av hjälp för att överleva och miljontals människor riskerar att hamna i svält, men i slutet av augusti ska de utländska trupperna lämna landet och överge flygplatsen. 

Det finns ett akut behov av fortsatta leveranser till Afghanistan, larmar flera hjälporganisationer, enligt Reuters. Landet lider just nu av sin andra allvarliga torka på fyra år och 18 miljoner människor, nästan hälften av landets invånare, är beroende av hjälp för att överleva.  

Miljontals människor i Afghanistan riskerar att hamna i svält, enligt FN:s World Food Programme. Den medicinska utrustningen i landet kommer att ta slut inom dagar, och möjligheterna att fylla på är begränsade, enligt WHO.

Men flygplatsen i Kabul bedöms vara för osäker att använda minst en vecka framöver, enligt WHO:s regionala krissamordnare Rick Brennan. På torsdagen drabbade flygplatsen av en blodig attack som skördade nästan 200 liv.

Flygplatsen – en förutsättning för FN 

Att flygplatsen hålls igång är en förutsättning för att FN ska kunna utföra sitt arbete, menar FN:s talesperson Stephane Dujarric rapporterar Reuters.  

Flera Nato-allierade länder arbetar nu för att hålla flygplatsen i Kabul öppen åtminstone till den 31 augusti då de utländska trupperna ska lämna Afghanistan. Det är dock oklart vad som kommer hända efter det, menar Dujaric.

Turkiet samtalar med talibanerna

Turkiet samtalar med talibanerna om att bistå med teknisk hjälp för att driva flygplatsen, rapporterar Reuters. Turkiet har ännu inte uppgett huruvida talibanerna kommer att acceptera erbjudandet, men president Tayyip Erdogan säger att landet inte “har bråttom att börja flyga” till Kabul igen, enligt Reuters.

Talibanerna har indikerat att de vill hålla flygplatsen igång för att undvika internationell isolering. Enligt USA:s utrikesdepartements talesperson Ned Price pågår just nu diskussioner med talibanerna kring hur det ska gå till. Talibanerna kommer att be Qatar om hjälp att driva flygplatsen, enligt uppgifter till Al Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.